Winst een bijzaak voor Netersel

Copyright: Eindhovens Dagblad (Thomas Dal)

Netersel bleef gisteren met tien man overeind tegen Casteren: 2-1. Een overwinning voor de blauwwitten, precies zoals Wim Bleijs het gewild zou hebben.

De deur werd opengehouden voor Janus Bleijs , die met een dienblad vol pils het kleedlokaal van de winnende ploeg betrad. "Dit hebben jullie nog te goed van mijn bruur", riep de zeventiger. "Deze is van Wim!" De entree van Janus werd door de spelers van Netersel begroet met het luidkeels gezongen clublied. Het was het lied dat Janus zelf ooit op papier zette. Het lied dat vorige week bij de begrafenis van Wim Bleijs door de kerk galmde.

"Dat blad met bier was het laatste wat Wim had beloofd aan de spelersgroep. Hij had echt een blauwwit hart", zei een geëmotioneerde Janus na de burenruzie met Casteren. Voorafgaand aan het duel werd Wim geëerd op het hoofdveld van sportpark De Groesbocht, waar hij in een ver verleden als speler de nodige meters maakte. Later was hij bij Netersel betrokken als jeugdleider en terreinbeheerder. Het vaandelteam, dat gisteren met rouwbanden aan de aftrap verscheen, volgde Wim nauwgezet. Netersel-voorzitter Kees Waalen sprak via de speaker lovend over het clubdier. "Hij heeft veel voor onze vereniging betekend. Wim, we zullen je missen", klonk het, waarna een indrukwekkende minuut stilte volgde. Janus kon zijn tranen niet bedwingen: "Het deed wat met me. Ik mis hem, mijn grote broer."

Het eerbetoon vormde meteen het hoogtepunt van de middag, want voetballend gezien was er mede door de gehavende grasmat weinig te genieten. Pas halverwege het eerste bedrijf zorgde Martijn Michiels van Netersel voor wat opwinding met een pegel op de paal. "Wim was een clubman pur sang", vertelde Michiels. "Hij is een oom van mijn moeder en we waren best close. Daarom was het een hele heftige week. Al zagen we het natuurlijk aankomen, want hij was al een tijdje ziek."

Een aantal leden van Netersel ging in de afgelopen maanden regelmatig bij Wim langs. Voor laatstgenoemde waren het dierbare momenten, die op de gevoelige plaat werden vastgelegd en waarvan het bewijs aan de muur werd gehangen. Michiels: "Voor ieder thuisduel ging ik altijd even langs. Na Bergeijk (2-2) zijn we met een paar man geweest. Daar genoot Wim echt van." Een ander ding waar Wim Bleijs van genoot, waren Neterselse goals. In de derby tegen Casteren opende Gijs van Hintum na een halfuur de score, 1-0. Pas ver in de tweede helft zorgde Joost van den Bisen voor de bevrijdende 2-0. Er leek geen vuiltje aan de lucht, maar tien minuten voor tijd moest Niels Daniels van Netersel met rood inrukken en bracht een treffer van Luke van Rijthoven de spanning helemaal terug: 2-1. Wim, die vanachter de reclameboarding altijd zijn mondje liet roeren, zou er zenuwachtig van zijn geworden. "Nou, daar hebben we allebei wel last van", aldus Janus, die Netersel vocaal voor twee naar de zege steunde.

Voor Casteren lijkt degradatie onafwendbaar. De ploeg staat met vier punten stijf onderaan. Coach Albert de Laat, die komende zomer vertrekt, rekent niet op een goed afscheid. "We hadden bij de promotie vorig jaar een leuk feestje, maar in principe hebben we niets te zoeken in deze klasse. Te weinig mensen, te weinig kwaliteit. Het enige wat we nog kunnen doen, is zorgen dat de trainingen leuk zijn."

Netersel: Wijnen; Van Hoof, Wenting, Schellekens, Van der Heijden; D. Michiels, Van den Bisen, Daniels, Waalen; Van Hintum (69. Spooren), M. Michiels.

Casteren: Van de Ven; Van der Meer (34. Swaans), Couwenberg, Teurlings, Pasmans; C. Van Rijthoven, Engwerda, Sterken; Smolders, Jacobs, L. van Rijthoven.